Бившият президент на Чехия Вацлав Клаус приветства руските въздушни удари в Сирия и заяви, че Москва късно е ударила спирачката за запазването на сигурността.

В същото време, според него Западът е вдигнал ръце от борбата срещу „Ислямска държава“ и се държи глупаво, защото продължава да се бори повече срещу Асад, вместо срещу ислямските екстремисти.

„(Москва) реагира в последния момент и според мен това бе опит да се сложи спирачка по въпроса на сигурността, докато Западът вдигна ръце през последните месеци от борбата срещу „Ислямска държава“. Мисля, че Русия има успех в действията си“, каза той. Според Клаус сегашните проблеми в Сирия нямаше да бъдат толкова големи, ако не беше нахлуването на САЩ в Ирак през 2003 г.

Той също така осъди призивите на папа Франциск вярващите да приемат бежанците, които идват в Европа и да демонстрират милосърдие и хуманност.

„Да се помогне на ближния е добър принцип и всеки трябва сам да избере този близък, на когото да помогне. Но да се лъже, че помагаме на десетки милиони чрез, кухи жестове, това не мога да приема“, каза Клаус по повод призива на папата.

Той също така заяви, че заради подхода и начина, по който се отнася ЕС към света и тоталната демократизация, съюзът не е в състояние да се справи с бежанската криза и Клаус не вижда бъдеще в ЕС.

„Изглежда ми смешно лицето, което призоваваше мигрантите на поход към Европа, сега да заема противоположна позиция“, каза бившият чешки президент по повод обрата в позицията на германския канцлер Ангела Меркел, която тези дни призова за намаляване на броя на бежанците, които идват в Европа и Германия.

Клаус от няколко месеца насам се опитва да обедини различни граждански движения срещу мигрантската вълна от Близкия изток и Африка. Той също така подчерта, че народът е дал легитимното право на правителството на Чехия да не приема бежанци на собствената си територия.