Кандидатурата на новия правосъден министър Екатерина Захариева ще бъде гласувана в петък, решиха депутатите. Преди това промяната на деня на вота беше съобщена от премиера Бойко Борисов в кулоарите на парламента след заседанието на парламентарната групаТой обясни отлагането на днешния вече гласуван от депутатите избор на Захариева с това, че първо иска да бъде преподписано споразумението с РБ, както пожелаха представителите му вчера след инфарктното заседание на "Раковски" 134.

Според премиера други министри искали в новото споразумение да залегнат и техни приоритети. Затова кандидатурата на Захариева щяла да бъде внесена в петък за гласуване в парламента, което означава, че дотогава документът трябва да бъде подписан.

Междувременно обаче БИЦ успя да сондира, че новата министърка може да бъде бламирана от депутатите. АБВ и БСП със сигурност няма да подкрепят кандидатурата ѝ. Патриотичният фронт ще се въздържи при гласуваането. 

Не е ясно каква позиция ще заеме ДПС, но когато ексминистърът Христо Иванов нарече от парламентарната трибуна Захариева "моята наследничка", без да споменава името ѝ, лидерът на ДПС Лютви Местан подхвърли: "Чакайте, още не е избрана!".

ГЕРБ не може да разчита и на гласовете на целия Реформаторски блок, тъй като депутатите от ДСБ начело с Радан Кънев могат да не гласуват, тъй като вече са се обявили за опозиционери.Още повече, че Кънев вече заяви, че кандидатурата на Захариева е "лоша новина" за съдебната реформа и че тя няма професионален опит да се справи със задачите си.

Така мнозинството на двете партии ще се сведе до 97 гласа, които няма да бъдат достатъчни дори с гласовете на БДЦ и някои независими.