Обещаните от министър Петър Московкратки срокове за пристигане на линейките до пациентите се отлагат чак за 2020 година, съобщава в. "Сега". Окончателният вариант на наредбата за стандарта за спешна медицина е публикуван в понеделник (14 декември) на сайта на Министерството на здравеопазването, независимо че обещанията на ведомството бяха тя да е влязла в сила още през септември тази година, а заедно с нея да са в сила и сроковете за пристигане на линейките.

Сега в документа е записано, че той влиза в сила от 1 септември 2016 г., но с изключение на частта, свързана с транспорта на спешните пациенти. За нея е предвидено да влезе в сила от 1 януари 2020 г.

Конкретен текст, който се отлага за след 5 години е свързаният с разделянето на пациентите в три категории според нивото им на спешност. Хората в критично състояние ще получават от диспечер на тел. 112 червен код, за който стандартът предвижда пристигане на линейката до 8 минути след подаването на сигнала. Нестабилните пациенти ще попадат в т. нар. жълт код и за тях времето за реакция е между 8 и 20 минути, а пациентите, за чийто живот няма опасност ще получават зелен код – линейката може да дойде до 120 минути.

За 2020 г. се отлага и задължението на спешния екип да се отправи към болница до 10 минути след пристигането на мястото на инцидента, както и че престоят на пациента в приемно лечебно заведение е от 5 до 20 минути.

От Министерството на здравеопазването са коментирали пред вестника, че записаният срок – 2020 г., е краен, а времето за отзоваване на адрес започва да се въвежда постепенно още от догодина. Освен това дотогава трябвало да се предприемат мерки за осигуряване на необходимата материална и кадрова база, така че да има реална възможност за изпълнение на изискванията. Очаква се ведомството да получи 160 млн. лв. по оперативната програма "Региони в растеж", с които до 2020 г. да се купят 400 линейки и апаратура.

В момента в страната няма нормативни изисквания за времето за пристигане на линейките. По данни на здравното министерство от 2013 г. средно колите на спешна помощ пристигат на място за 28 минути.