Премиерът Бойко Борисов представи в Министерския съвет Екатерина Захариева за нов министър на правосъдието, предаде репортер на БГНЕС.

В началото на днешното заседанието на кабинета Борисов заяви на министрите си, че са се събрали лидерите на РБ и ГЕРБ, тъй като многократно е казвал, че когато се избират министър, трябва да бъдат направени консултации в този формат. След това имал среща с АБВ и ПФ, които също декларирали своята подкрепа. „Така, че сме се спрели на Катя Захариева”, казва премиерът, който добави, че като свърши МС ще отидат с нея и колегите в парламента, където ще се срещат с парламентарните групи.” Надявам се до петък да приключим с процедурите”,заявява премиерът пред министрите.

До номинацията на Захариева се стигна след като предишният министър Христо Иванов подаде оставка, предизвикана от отстъпването от част от поправките в конституцията (разпределението на съдийската и прокурорската квота във ВСС), около които имаше споразумение между партиите през лятото.

Захариева е юрист по образование. Преди да оглави кабинета на президента, тя беше главен секретар на президентството. Преди избирането на Плевнелиев, беше в екипа му в регионалното министерство като заместник-министър. Досега тя е била вицепремиер в двете служебни правителства, които президентът Росен Плевнелиев сформира, като в първото заемаше длъжността - министър на регионалното развитиие, а във второто, съвместно с тази длъжност беше и министър на инвестиционното проектиране.