Надпреварата за нов шеф на ООН започва официално. Това стана с изпращане на официално писмо до всичките страни-членки на световната организация с призив да излъчат своите кандидати за поста генерален секретар, чийто избор ще се проведе догодина. Писмата бяха подписани от председателите на Общото събрание на ООН Могенс Люкетофт и на Съвета за сигурност Саманта Пауър.

„Призоваваме да се излъчат кандидати с богат опит в международните отношения, а също така с добри дипломатически, комуникационни и езикови умения“, пише в документа, разпространен от централата на ООН. В него също така се подчертава, че кандидатът трябва да е „дееспособен, компетентен и честен и да се придържа твърдо към целите и принципите на ООН“.

Според документа кандидатите за поста се издигат чрез формално уведомяване на председателите на Общото събрание и на Съвета за сигурност, които на свой ред информират за това страните-членки, посочва РИА „Новости”. Пълномощията на настоящия генерален секретар на ООН Бан Ки Мун изтичат на 31 декември 2016 г. Процедурата за назначаване на нов административен глава на световната организация предвижда, че, за да бъде избран един кандидат, той трябва да получи препоръка от Съвета за сигурност и да бъде утвърден от общото събрание.

Нашата страна ще има двама кандидати за поста - Ирина Бокова и Кристалина Георгиева.