Учените отдавна могат да определят състоянието на човека по начина на работа с клавиатурата. Нови изследвания доказват, че подобна зависимост съществува и между емоциите на човека и действията с компютърната мишка.

Екип от Университета в Аризона под ръководството на проф. Джефри Дженкинс е направил експерименти, които показват, че при негативни емоции движенията на курсора стават по-неточни, а скоростта на преместване на мишката рязко намалява, съобщи physorg.com.

 

Подобни изследвания могат да помогнат на уеб разработчиците да подобрят сайтовете, като се има предвид, че учените са установили и редица други зависимости.

Анализът на преместването на курсора може да покаже на кои уеб страници потребителят чувства раздразнение, поради което е възможно да не посещава повече съответния сайт. Напълно възможно е да се появят нови, интересни услуги, които се адаптират според настроението на потребителите.

Учените от Аризона вече са патентовали своята разработка, а Джефри Дженкинс е създал собствена стартираща компания, която да развива комерсиално технологията. Следващата цел на екипа е да изследва поведението на потребителите при работа със сензорния интерфейс на мобилните устройства.