Едни взимат кредит, други харчат до 20 лева.

 Близо 1/4 от хората в България няма да могат да отделят почти никакви пари за празниците. Над 1/10 ще могат да похарчат едва по около 20 лева, показва анализ на Конфедерацията на труда „Подкрепа”. Около 60% от анкетираните са посочили, че могат да отделят между 20 и 100 лева за Коледа, а само 15% биха похарчили над 100 лева на човек.

Средно за семейство за коледната трапеза ще е около 100 лева, допълни Валери Апостолов, съветник на КТ „Подкрепа”. „Един от всеки петима българи ще вземе кредит, за да напазарува своите подаръци за Коледа. Не е задължително да е кредит от банка, може да бъде и кредит от приятели. Средният размер, който заявяват хората, че ще бъде за коледните подаръци, е около 350 лева”, допълни още подробности той.

40% от анкетираните не очакват никаква промяна в начина си на живот през новата година, а 20 на сто са по-песимистично настроени и смятат, че ще живеят по-зле. Проучването е направено в регионалните структури на КТ „Подкрепа” в областните градове. Заради по-голямото харчене около празниците почти всеки българин го чакат финансови затруднения след това.