Билетите за редовните междуградски линии на автобусите за по-големите градове у нас свършиха 10 дни преди празниците. Пътуващите за празничните дни между 24 и 27 декември са започнали още в началото на месеца да се „запасяват“ с билети от София за провинцията. Част от големите фирми-превозвачи в страната предлагат онлайн закупуване на места за автобусите им и много от хората са избрали да си вземат билет по този начин, пише "Монитор".„Преди два дни купих последното място за автобуса за Русе, който тръгва от София на 23 декември в 16.30 часа“, разказа една от пътуващите пред Агенция Монитор. Жената решила да побърза с купуването на билетите и затова на 14 декември влязла в онлайн системата на голяма транспортна фирма. „Всички места бяха заети, беше останало само последното 48-о“, разказа пътничката.

Същата била ситуацията и за обратния курс от Русе за София на 27 декември, който е последният почивен ден преди трите работни дни между празниците. „Реших за по-сигурно да си купя билет и за Нова година и видях, че за 30-и декември почти всички места също са заети“, обясни русенката. 

Преди празниците автобусните билети започнаха да поевтиняват и спадът достига до 70%. Според информация от браншовите организации на превозвачите по-ниските цени са по всички направления - и по близките, и по далечните, но най-вече към Североизточна България - Варна, Русе, Разград, Силистра. Основната причина е поевтиняването на горивата.

Размерът на намалението зависи от деня, в който се пътува, и търсенето. По-ниските цени важат и за дестинациите за чужбина. 

По информация от големите фирми за автобусни превози извън България по празниците обикновено най-много се пътува от и за Испания, която е страната от ЕС с най-голямата българска колония. Традиционни дестинации по Коледа и Нова Година са Германия, Холандия и Белгия. 

В близките седмици не се очаква поскъпване на билетите, защото петролът продължава да поевтинява и не се очаква горивата у нас да поскъпнат. От друга страна в последните години има голям отлив от пътуванията на хората с автобус и това ще засили конкуренцията в бранша.