Народното събрание ще гласува на трето четене Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията, който бе приет на първо гласуване на 23 септември, а на второ четене мина на 9 декември.

Депутатите от Комисията за промените в конституцията приеха на трето четене промените в основния закон. При гласуването 11 депутати бяха "за", нито един "против", а Атанас Атанасов гласува "въздържал се".

Промените в конституцията на второ четене завършиха с оставката на правосъдния министър Христо Иванов, недоволен от резултата, от пренебрегването на инициативите му, особено от квотите в двете колегии на ВСС.

Съпредседателят на РБ Радан Кънев пък обяви, че се чувства излъган и че ГЕРБ не могат вече да разчитат на неговата подкрепа.

След като шумно обяви от парламентарната трибуна, че подава оставката си, Иванов се насочи към сградата на Министерския съвет, за да я депозира пред премиера Бойко Борисов, който незабавно я прие. Иванов коментира, че е почувствал огромно облекчение обявявайки за оставката си и че по-хубав коледен подарък не би могъл да си направи.

Народните представители приеха Висшият съдебен съвет да се раздели на две колегии - съдийска и прокурорска. Последната трябва да се състои от 11 души. Петима от тях се избират от парламента, а останалите шестима се избират по следния начин: четирима от избрани от прокурорите, един - от следователите, плюс главния прокурор, така съотношението между парламентарна и прокурорска квота става 5 на 6.

Поправката подкрепиха 204 депутати от всички парламентарни групи без Реформаторския блок и 3 независими, 12 бяха против, 11 се въздържаха.