Създаване на Централизирана сухопътна и брегова охрана за външните граници на Европейския съюз(ЕС) предложи Европейската комисия (ЕК). От правителствата се иска да одобрят нова структура със собствена техника, 1 000 души постоянен персонал и още до 1 500 допълнителни граничари и експерти, които да могат да бъдат разполагани в рамките на 3 дни във всяка точка по външната границата на ЕС.Те ще бъдат пряко подчинени на Комисията в Брюксел, а не на столицата на съответната държава, чиито граничен участък ще охраняват. Екипите ще бъдат изпращани само на онези места, където националните власти не успяват сами да охраняват границата. 

Такъв е случаят в момента с Гърция, където огромният поток от мигранти през морето трудно се овладява както на входа през турската граница, така и на изхода към границата към Македония. 

Решенията на агенцията ще бъдат задължителни за държавите. Нейните правомощия ще са много по-големи от тези на ФРОНТЕКС. Тя обаче няма да замени националните гранични власти, нито ще отнема техния суверенитет, обясни еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Новата агенция ще има мандат да работи в и извън територията на Европейския съюз в съвместни операции със съседните държави, като Турция например. 

Тя ще има специално звено, което самостоятелно ще решава как и кога да организира груповото превозване на нелегални имигранти обратно родната, обясни пред Европарламента в Страсбург зам.председателят на комисията Франс Тимерманс.

Според него, Европа ще даде закрила на нуждаещите се, но тези, които нямат право да са тук, не могат да останат. Законодателното предложение формално трябва да получи одобрението както на мнозинството депутати от Европейския парлмент, така и на правителствата на 28-те страни-членки.