Гаранционният фонд ще изготвя и подава списък с автомобилите, които нямат „Гражданска отговорност“ и МВР ще ги заличава служебно. Това предвиждат част от промените в Кодекса на застраховането, който парламентът гласува на второ четене днес.

„Гаранционният фонд ще изпраща списък с автомобилите, които нямат гражданска отговорност и МВР ще заличава тези автомобили служебно. Днес ще направим поправка по предложение на Мартин Димитров последващата регистрация отново да става служебно от страна на КАТ, след като автомобилът възстанови застраховката „Гражданска отговорност““, обясни депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Новият санкциониращ режим е предложен от МВР, стана ясно още от думите му.

„Мотивите на колегите от МВР са, че има над 100 хиляди автомобила, които се карат в Румъния и се регистрират в България, заради това, че у нас данъците са по-ниски. Тези автомобили обаче не сключват такава застраховка и в случаите, в които участват в пътен инцидент, се налага Гаранционният фонд да изплаща обезщетенията“, уточни Делян Добрев.

Кодексът на застраховането въвежда редица директиви с допълнителни финансови изисквания или нещо като стрес тестовете, подобни на тези при банките на банките само че за застрахователните дружества, добави още той.

Според него срокът, в който трябва служебно да се възстанови „Гражданската отговорност“ трябва да е изключително кратък. „Гражданска отговорност не се сключва на 1 януари, а всеки я сключва тогава, когато изтече предходната. Стартът на застраховката обикновено съвпада с датата на купуване на автомобила, т.е. началото на застраховката може да бъде всеки един ден от годината. В този смисъл Гаранционният фонд периодично ще прави проверка на автомобилите, които са с изтекла застраховка „Гражданска отговорност“ и ще изпраща тази информация в МВР.“, посочи Добрев.

Той категорично подчерта, че е задължение на потребителя да следи кога му изтича „Гражданската отговорност“ и няколко дни преди крайния срок да си направи нова. „В Кодекса за застраховането има улеснение, което е сключване на застраховки „Гражданска отговорност“ и „Каско“ онлайн“, изясни Делян Добрев. По думите му, в първоначалният вариант на проекта е имало изрична забрана, но в окончателните текстове, има разпоредба, която го позволява. „Подновяването на застраховката вероятно ще отнеме не повече от 10 минути на компютъра“, каза Делян Добрев.