Къде го има това по света, не подписваш договор - значи си съгласен с него. Това запита депутатът от БСП Корнелия Нинова в ефира на bTV по повод отношенията между производители и вериги.

Като член на икономическата комисия ще се включа в дебатът срещу монопола на търговските вериги. Аз имах възможността да разгледам всички договори на производителите. С риск да ме съдят аз ще оповестя договорите им, не ме е страх, обяви Корнелия Нинова. Според нея финансовите отчети на тези вериги трябва да се публикуват, за да са ясни на всички. Тя изтъкна, че в момента практиката е да си плащат глобата и не изнасят договорите си. Защо? Какво крият?, попита Нинова. С новия закон това няма да е така. Твърдя, че тези хора работят от позицията на силата. Таксите, които се налагат на българските производителите стигат до 22 на брой, изтъкна Нинова.

Първо в договорите пише, че производителите са длъжни да си предоставят на веригите всички артикули от продукцията си и нямаш право да го продаваш на никоя друга верига.

Ако продаваш в други вериги един месец един артикул и си го спрял от първата верига, в която си го продавал, производителят плаща огромни неустойки. Това не е свободен пазар.

Сега със закона премахваме тези несправедливости, обясни Нинова. Целта не е да се гонят инвеститори, добре дошли са, но ще се съобразяват с правилата. Българският производител не е по-малко важен от чуждестранния.

В ефир се включи Йордан Матеев - директор на Сдружение за модерна търговия. Той заяви, че Нинова цитира стари закони. Тя обаче отрече и бе категорична, че таксите и неустойките ще бъдат избегнати с новия закон. Стана ясно още, че веригите ще бъдат задължени да пуликуват на страниците си общите условия за производителите.

"Таксите, които вземат отделните вериги взимат на производителите са еднакви за всички. Те са изрично изписани в договорите им. Търговските вериги предложиха по собствена инициатива да отпадне задължението за най-ниска цена. Срещу всяка такса на търговска верига стои насрещна услуга. Има и вериги, които не начисляват такса, производителите са свободни да отидат, където искат", каза още Матеев.