Експерти са разработили няколко от най-невероятните сценарии, които е теоретично възможно да се случат през новата 2016 година, пише „Блумбърг”. На първо място е поставено неочаквано поскъпване на петрола и достигане на границата от 100 долара за барел. За това са гласували 25% от експертите. Следват излизането на Великобритания от Европейския съюз и глобална кибератака срещу всички фондови пазари в света. 

Връщането на цената на петрола до 100 долара за барел е възможно, ако терористите от „Ислямска държава” взривят основните иракски петролопроводи, смятат експертите. Ако това стане, предлагането на суровината ще намалее с 3.5 милиона барела за денонощие.

Освен това обаче ще трябва да се случат и други драматични събития като безредици в Алжир след евентуалната смърт на президента Бутефлика и военен преврат във Венецуела.

Възможността Великобритания да излезе от Евросъюза се застъпва най-вече от експерти на банките UBS и Morgan Stanley. Те смятат, че евроскептицизмът в обединеното кралство ще продължи да се увеличава и това може да предреши насрочения референдум по темата.

Третият невероятен сценарий е атака на хакери от Източна Европа срещу всички световни системи за електронни плащания и за търговия с акции. Това може да провали системата на онлайн-банкирането и да застраши енергийната система на големите държави.

Следва разпадането на ЕС заради мигрантите и оставка на канцлера Меркел в Германия. Това би могло да се случи ако се проведат серия от терористични актове и германското правителство признае, че Гърция и други по-слаби финансово държави трябва да напуснат еврозоната.

На пето място е поставен варианта за рухване на китайската икономика и военен преврат в Пекин. Това може да се случи, ако в страната избухнат масови протести срещу икономическата политика на правителството.

Има и политически прогнози- на седмо място в рейтинга е възможността руският президент Владимир Путин да прекрати военната си намеса в Сирия и да получи мир чрез политически трансформации, най-вероятно смяна на Башар Асад и формиране на ново правителство с участието на опозицията. 

По-нататък е победата на Доналд Тръмп в президентските избори в САЩ, удар на Израел срещу ядрени обекти в Иран и рязка промяна в климата като резултат от повишаването на температурите в света.