Соченият за организатор на терористичните атаки в Париж на 13 ноември Абделхамид Абауд , вероятно е контролирал нападението в зала „Батаклан” по телефона. Предполага се, че терористът се е намирал на няколко квартала от кървавата сцена. Това съобщава Си Ен Ен като се позовава на френския експерт по тероризма Жан-Шарл Бризан.По негови данни, свидетели са разказали, че той е стоял на входа на жилищна сграда, а след това в близост до паркиран автомобил. През цялото време мъжът на оставял телефона си, по който не спирал да говори. Отбелязва се, че по това време терористът бил силно превъзбуден.

Очевидци описват как е изглеждал Абауд. Той носил широки дрехи, главата му била обръсната. Свидетели смятат, че именно негова е снимката, разпространена по-късно в медиите. Присъствието му на това място се потвърждава и от записи на камери.

Експертът счита, че присъствието на Абауд в непосредствена близост мястото на нападението говори за степента на значимост на терористичната операция. Най-вероятно терористите са следвали неговите преки заповеди.

Както БЛИЦ съобщи, Абауд беше убит при полицейска акция в парижкото предградие „Сен Дени” няколко дни след терористичните актове. В телефона му разследващите откриха следващите цели, набелязани от ислямистите. Оказа се, че те са смятали да нападнат втория най-голям град във Великобритания – Бирмингам.