Бившият министър на труда и социалната политика Емилия Масларова беше оправдана за присвояване на над 10 милиона лева от ремонта на социален дом в Стара Загора. Решението на Софийският градски съд (СГС) дойде пет години след започването на делото, по което оправдани бяха и останалите петима подсъдими.

Бивш заместник на Масларова, главен секретар в Министерство на социалната политика през периода 2005-2007 година, семеен приятел на Масларова и Старозагорски бизнесмен са останалите съпроцесници на екссоциалния министър от времето на Тройната коалиция, съобщи БНР.

Съдът ги оправда за длъжностно престъпление и присвояване на пари от ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора, като с това категорично не се съгласи прокурор Калин Софиянски, според когото няма как да няма престъпление, след като ремонта на дома е струвал 10 000 000 лева, а Министерството на труда и социалната политика тогава е платило над 19 000 000 лева.

Затова и Софиянски ще очаква от Софийския апелативен съд да прочете по обратен начин доказателствата и ако не за най-тежкото обвинение, присвояване на пари, да осъди подсъдимите за по-леко престъпление, каквато възможност закона давал на съда. За сметка на държавата остават разноските по делото в размер на 25 000 лева. СГС също така свали обезпечителните мерки над имуществото на всички подсъдими и отмени паричните им гаранции, като ги претрансформира в "подписка".

Нито един от подсъдимите и адвокатите не пожела да коментира оправдателните присъди. Единственият коментар беше на прокуратурата и той е категоричен, че ще се протестират оправдателните присъди.