Колегите взеха решение, че не се променя позицията на Реформаторския блок към управлението. За това са нужни пет шести от гласовете на Изпълнителния съвет. РБ остава в управлението, ДСБ остава опозиционна партия.
Това заяви председателят на ДСБ Радан Кънев пред журналисти в парламента, предаде репортер на БГНЕС.
ДСБ не е полуопозиция, ние сме смели доверието си от правителството. ДСБ няма министри в управлението, каза Кънев. Той уточни, че Петър Москов се е оттеглил като зам.-председател на партията, а Даниел Митов отдавна не е член на ДСБ.
Той обясни, че на Изпълнителния съвет на РБ е предложил „изход от тази политическа криза”- вариант, при който блока преговаря ГЕРБ да състави ново правителство с участието на РБ в рамките на настоящия парламент. Това предложение на Кънев, обаче е било отхвърлено. „Предложих на колегите да имаме обща позиция по силата, на която Борисов да подаде оставката на това правителство и ГЕРБ да сформира нова дясна коалиция на базата на ценности, които явно досегашното управление не споделя и не може да оправдае. „От тук нататък не виждаме вариант, при който да променяме позицията си, каза той.
Решение за излизане на ДСБ от РБ може да предложи само Национално събрание на ДСБ. Такова ще се проведе на 13 март. Дотогава има много вода да изтече, уточни председателят на ДСБ.
„Мисля, че всички колеги от РБ, които сега таят надежди, че е възможно тази криза, нашето излизане в опозиция да генерира реформаторски устрем в ГЕРБ, ще останат дълбоко разочаровани. Още през лятото всички ще бъдем в опозиция, но това е моя прогноза”, посочи Кънев.
РБ потвърждава участието си в управляващата коалиция. ДСБ запазва вече изразената си позиция, каза в изявление Найден Зеленогорски по същото време на „Раковски” 134, докато беше изявлението на Кънев.