На 13 декември 2015 г. руската голяма дизел-електрическа подводница Б-237 "Ростов на Дон” е преминала проливите Дарданели и Босфор и влязла в Черно море с курс към Севастопол. Съобщението е на руското военно ведомство.„Ростов на Дон” втората подводница от проект 06363, построена за Черноморския флот в корабостроителницата в Санкт Петербург, тя е една от най-тихите и практически не може да се засича. Спусната е на вода на 26 юни 2014 г. През април извърши преход от Кронщадт до Северния флот за последни изпитания и стрелби. На 2 октомври изстреля от подводно положение противокорабни ракети „Калибр-ПЛ” по земен полигон.

На 4 ноември подводницата излезе от Кронщадт и предприе поход около Западна Европа към Черно море. На 13 ноември тя премина в надводно положение Ламанш, но няма данни за преминаването през Гибралтар.

На 8 декември „Ростов на Дон” за първи път в историята на руския флот произведе от подводно положение в източната част на Средиземно море стрелба с четири ракети „Калибр-ПЛ” по позиции на „Ислямска държава” на територията на Сирия.

При преминаване през Черноморските проливи „Ростов на Дон” е съпровождана от руския спасителен буксир СБ-36. От турска страна подводницата е съпровождана от големия стражеви катер P 1200Tuzla и от катер TSCG 90 от бреговата охрана. По време на съпровождането турските ВМС са имали изключителната възможност да направят акустични измервания на тихата руска подводница, които ще бъдат предадени не НАТО.