Телефоните на стотици търсещи убежище сирийски бежанци, които влизат в Норвегия, били пълни със снимки на „екзекуции“ и „отрязани глави“. Разкритието излезе на бял свят с нарастването на страховете, че Ислямска държава (ИД) използва миграционната криза, за да проникват нейни активисти в Европа след кървавата баня в Париж от 13 ноември.

Според полицейски източници „взривът“ от нахлуващи към Норвегия бежанци от лятото насам означава, че проверките за сигурност са по-разхлабени от належащото и не се проверява миналото на хората, които влизат в страната. Служителите от имиграционната полиция на Норвегия са принудени да работят извънредно и под голямо натоварване поради големия брой желаещи да получат убежище в страната. Но след като претърсвали личните вещи и телефоните на бежанците при пристигането им на границата, полицаите открили, че били налице „стотици“ снимки и видеозаписи, на които са запечатани екзекуции, извършвани от джихадистите на ИД, брутални наказания и не е една снимка, на която хора държат в ръцете си отрязана глава. Ужасяващата фототека съдържала също така снимки на мъртви деца и други жертви на войната, престъпления и тероризъм.

Също така били открити редица снимки на знамена на ИД, както и символи на други терористични организации, допълва норвежкият вестник Nettavisen.

Ерик Хогланд, шефът на норвежката програма за бежанците,, допуска, че наличието на снимките в телефоните може и да е по невинни причини. Желаещите убежище може би носят тези доказателства като свидетелство за ужасите, от които се опитват да избягат. Но също така може да използват ужасните кадри за улесняване на преминаването си през контролираните от джихадисти райони.