В обръщение към Християн-демократическия съюз (ХДС) в понеделник германският канцлер Ангела Меркел изказа намерение за намаляване на бежанския поток, влизащ в Германия.

Канцлерът подчерта, че като водеща икономическа и политическа сила Германия има „хуманитарен императив“ да приема хора, бягащи от безредиците в Сирия. Но след като вече е приела около 1 млн. души, Германия трябва „значително да намали“ броя на новопристигащите. От думите на Меркел става ясно, че от страна на бежанците трябва да бъдат полагани повече усилия, за да бъдат асимилирани в германското общество. Освен това канцлерът напълно отхвърли идеята за мултикултурност, която в някои части на Европа е свързана с политика на стимулиране на различни културни групи да живеят в отделни общности. „Онези, които търсят убежище при нас, също трябва да спазват нашите закони и традиции, както и да се научат да говорят немски," каза Меркел. "Мултикултурността води до паралелни общества, и следователно мултикултурността остава голяма заблуда."

По-рано този месец, Меркел беше определена от сп. „Тайм“ за Личност на годината, отчасти за работата й по управление на бежанската криза в Европа и на дълговата криза на Гърция.

Нейните коментари от понеделник не са нито новост, нито неочаквани, пише в. „Хъфингтън пост“. И припомня, че през 2011 г. Холандия изостави политиката на мултикултурност, която позволяваше на отделени етнически общности да живеят в страната без усилия за интегриране. „“Подходът (към изграждане) на мултикултурно общество и за живот рамо до рамо и да се радваме едни на други ...не успя, провали се“, каза тогава Меркел.