Повече от 5000 души в САЩ гледаха новия, седми епизод от фантастическата сага "Междузвездни войни". Сред тях бяха журналисти, кинокритици, известни режисьори и актьори, изиграли главните роли в новата версия на космическата сага.

Премиерата, организирана в три кина в Лос Анджелис, бе истинско холивудско шоу - с червени килими пред киносалоните, по които можеха да минат не само знаменитостите, но и обикновените зрители.

Прожекцията протече едновременно в три киносалона - Китайският на булевард "Холивуд", където през 1977 г. се състоя премиерата на "Междузвездни войни", кино "Долби", където традиционно протича церемонията на кинонаградите "Оскар" и кино "Ел Капитан".
Advertisment

Актьорите, участвали във филма, по традиция избраха да го гледат в кино "Долби", където се връчват "Оскарите".

На премиерата бе и главният създател на поредицата, режисьорът Джордж Лукас, който призна пред журналисти, че никога не си е представял, че идеята му ще се разрасне до такъв мащаб.

Веднага след Лукас в киното влезе и приятелят му, режисьорът Стивън Спилбърг, който преди време доста спечели от успеха на първите "Междузвездни войни", макар да не участваше в създаването им.

Печалбата му дойде от спечелен бас с Лукас, който не вярвал в успеха на филма си. По червения килим мина и режисьорът на сегашната серия - Джей Джей Ейбрамс. На премиерата дойдоха и актьори, играли в предишните серии, като Харисън Форд , изиграл ролята на пилота Хан Соло, Марк Хамил (Люк Скайуотър) и Кари Фишър (принцеса Леа).

Създателите на филма помолиха присъствалите на затворените прожекции в САЩ да се въздържат да споделят впечатленията си поне до утре, когато филмът ще бъде пуснат и в някои европейски кина.

Премиерата протече при засилени мерки за сигурност, по-малко от две седмици след атентата в Сан Бернардино, който се намира на един час път от Лос Анджелис.

Навсякъде по периметъра са монтирани металдетектори, а автомобилното движение е спряно на няколко преки околовръст, отбелязва Франс прес.
Няколкото хиляди фенове, които са имали късмета да се сдобият с билети за световната премиера на фирма, са били инструктирани да оставят в къщи маски, лазерни мечове и всякакви други оръжия, били те истински или играчки.