Руският посланик в Турция Андрей Карлов посочи трите условия, при които отношенията между Русия и Турция могат да се подобрят, съобщава турското издание "Хюриет Дейли Нюз". Според него, на първо място Москва настоява да получи извинение за събитията от 24 ноември в небето над Сирия, когато беше свален руският бомбардировач Су-24.Москва очаква хората, които са отговорни за тези действия да бъдат открити и да им бъде потърсена отговорност за стореното.
Според руския дипломат третото условия е изплащането на компенсация за щетите, които Русия е понесла в следствие на инцидента на границата между Сирия и Турция.

„Ако нашите очаквания не се оправдаят, другите заявления на Турция нямат значение”, заявява Карлов. „Турция обявява, че е за диалог, но в същото време прави изявления, които не се вписват в този подход”, добавя той.

Руският дипломат посочва името на човека, който е стрелял по пилота на сваления от турските военновъздушни сили Су-24. „Алпаслан Челик е човекът, който стреля по нашия пилот. Той застана пред камерите и направи изявление, а след това посочи част от парашута. Той говореше перфектен турски”, твърди Карлов.