Ангел Р. от Панагюрище, на 42 години, рискува да отнесе присъда между 1 и 6 години лишаване от свобода, както и глоба от 5 до 20 хиляди лева, ако бъде признат за виновен за подпомагане на 37 лица от кюрдски произход да преминат незаконно в страната. Срещу него под надзора на Районната прокуратура в Стара Загора е започнало бързо производство, след като днес е задържан на автомагистрала "Тракия" да превозва чужденците с микробус "Рено Мастер" към София. Това съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив.
На 14 декември микробусът със софийска регистрация, който управлявал Ангел Р., бил спрян в района на Стара Загора. Шофьорът, който бил криминално проявен, се подчинил на сигнала на патрулиращите полицаи и спрял возилото. Той бил задържан, а при огледа на микробуса в каросерията му са открити 37-те кюрди, сред които имало десетина непълнолетни и малолетни деца. Всички те били влезли в България без документи за самоличност.
Водачът и чуждите граждани са задържани за срок от 24 часа във Второ Районно управление на полицията в Стара Загора, уточниха от прокуратурата. Предстои българинът да бъде привлечен като обвиняем по член 281 от Наказателния кодекс - с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага противозаконно подпомага чужди граждани да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторно-превозно средство и по отношение на повече от едно лице и спрямо лица, ненавършили 16 години, съобщиха още от Апелативната прокуратура в Пловдив.