България е на 47-мо място от 149 държави по незаконно изтичане на капитали за периода 2004-2013 година.

Това показва седмият доклад на базирана във Вашингтон консултантска организация Global Financial Integrity.

Годишно от страната са изтичали през посочения период 2,477 млрд. долара от незаконни търговски и финансови операции, най-вече укриване на данъци чрез машинации с цените на стоките за износа и вноса.

Общо от България са изтекли през същия период 24,768 млрд. долара, като на голям е бил нелегалния износ на капитали през 2008 година, когато тази сума възлиза на 5,358 млрд. долара. Това бе последната година на бурен икономически растеж преди световната финансова криза да удари страната ни през следващата 2009-та година.

Общо за същия период от развиващия свят да изнесени незаконно 7,8 трилиона долара. За сравнение през стартовата за изследването 2004-та година, износът от нелегална търговия е представлявал 465,3 милиарда долара.

„Шампионите“ в това отношение са Китай, Русия, Мексико, Индия и Малайзия. Износът на незаконни печалби представлява 4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на развиващия се свят.

По региони най-голям износител на нелегални печалби е Субсахарска Африка с 6,1% от БВП, следвана от развиваща се Европа (5,9 процента), Азия (3,8%), Западното полукълбо (3,6%) и Близкия изток, Северна Африка, Афганистан и Пакистан (2,3 на сто).