Атанас Атанасов си е подал оставката като председател на вътрешната комисия в НС, заяви самият той след краткото заседание днес на Временна комисия за обсъждане на Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на трето гласуване, предаде репортер на БГНЕС.

Атанасов изрази несъгласия с предложението парламентарната квота във ВСС да бъде разпределена в двете колегии от самия ВСС. Според Атанасов това е нонсенс, защото парламентарната квота се избира от НС след предоставена възможност съветът да реши кой къде отива. Втората причина, за да не подкрепи промените е по отношение на разпределението в двете колегии- съдийската и прокурорската на ВСС. Тъй като на първо четене със 184 гласа беше предвидено друго разпределение, но на второ четене бе променено, това за нас е недопустимо- не можем да го подкрепим, заяви Атанасов. Има и друг важен елемент, който остана незабелязан. За него аз поисках гласуване и прегласуване, но не беше чуто това, което предлагам, а то е, че беше гласуван текст, който е противоконституционен. Става въпрос за управлението на съдебните имоти, който с приетия на второ четене законопроект се предвижда това правомощие да се възложи на ВСС. Именно това е в противоречие с чл. 106 на конституцията, където се предвижда, че държавните имоти се управляват от правителството и е недопустимо с изменение в същия нормативен акт, това да се възложи на друг орган. В крайна сметка, освен че е противоконституционен този текст, това е и нецелесъобразно, защото ВСС е висш кадрови орган на съдебната власт, а сега ние му възлагаме стопански функции- да организира и провежда търгове за ремонт на сгради и да разпределя средства. Поради тези три причини аз няма да подкрепя законопроекта, заключи Атанасов.

„Нищо не сме очаквали, какво да очакваме. Това, което трябваше да се случи, се случи и в сряда просто формално ще се гласува”, бе лаконичен той пред медиите след приключване на заседанието на комисията. „Нашата позиция сме я заели, нашият път сме го избрали и ще го следваме”, заключи той и отказа да отговаря на други въпроси.

Бившият син депутат от партията на Иван Костов Екатерина Михайлова също бе участник в заседанието днес, но в ролята си на експерт. Тя категорично отхвърли възможността самата тя да стане министър на правосъдието, тъй като този пост бил за политическо лице, а тя е вече част от експертната общност и това не може да се случи.

Председателят на Временната комисия Димитър Лазаров от ГЕРБ на същия въпрос дали някой е отправял към него оферта за бъдещ министър на правосъдието призна, че никой не е говорил с него, няма какво да коментира, тъй като няма готовност за това.