Оттук нататък трябва да се спазва принципът на поетапното увеличаване на цената на винетките. Това е по-лесно поносимо, отколкото цената да се актуализира веднъж на 8 години с толкова голяма сума. Това заяви на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде БГНЕС.

Павлова отчете като грешка това, че цената на винетките не е била актуализирана по малко през годините и сега се наложило по-голямо увеличение. „Правителството взе решение да не увеличи цените на винетките до реалната цена на винетките, която за леки автомобили е 150 лв. Искаме хубави пътища, значи трябва да ги финансираме с парите от тези, които ги ползват. Оттук нататък трябва да се спазва принципът на поетапното увеличаване на цената на винетките, което е по-лесно поносимо, отколкото да се актуализира веднъж на 8 години с толкова голяма сума”, каза Павлова.

Тя поясни, че утвърденият бюджет на АПИ е 220 млн. лв. за разходи за поддържане на пътища и увери, че всички средства от винетки ще отидат в АПИ за поддържане на пътищата. „Нашата воля и желание е да продължим инвестициите за поддържане на пътната мрежа. Плановете за инвестиции и ново строителство продължават. От 2009 г. насам над 3 млрд. лв. са инвестирани в нови 300 км магистрали и рехабилитация на над 2500 км пътища”, обясни Павлова като добави, че поддържането на пътищата е изцяло ангажимент на правителството, който се осигурява чрез винетните стикери. „Колкото повече приходи от винетки събираме, толкова повече средства ще може да се влагат в подобряването на пътищата, които са в лошо състояние, а това са третокласните пътища, които са над 12 000 км. Винетката и закупуването й дава права и възможност да се ползва една услуга. Който пътува и желае да пътува по републиканските пътища трябва да заплати своята винетка. Винетката не е задължителна, това е избор”, подчерта Павлова и нареди: „Или пътуваме по общинските пътища, които не са платени с винетка в рамките на населеното място, където живеем, а ако има желание за пътуване по републиканските пътища, тази услуга се заплаща”.

Регионалният министър добави, че приоритетни проекти през 2016 г. са довършването на Западна дъга на Околовръстното, изграждането на АМ „Хемус”, поетапно изграждане на участъка София-Калотина, участъци от направлението София-Видин.

Относно дефекти по магистрала „Марица”, тя заяви, че основното платно не е компрометирано, няма дефекти и е отворено за движение.