Двайсет жени са избрани в местните органи за управление в Саудитска Арабия на съботните избори, предаде АП. Другите забрани обаче остават.
За първи път жените получиха право освен да избират, и да бъдат избирани.

Общо в изборите участваха 7 хиляди кандидати, от които 979 жени. Според агенция АП, въпреки факта, че избраните жени са едва 1% от общия брой на местата в общинските самоуправление органи, самото присъствие на жените във властта (в органите за местно самоуправление работят обща около 2100 души) е важен пробив в консервативната държава. Правата на жените в Саудитска Арабия все още остават твърде ограничени дори и до забраната за шофиране. Освен това важните решения в живота на жените не се вземат от тях. Съдбата на жените е в ръцете на мъжа, който има последната дума.

Кандидатките обещаваха в случай на победа да работят за увеличаване на детските ясли в страната, така че работещите майки да получат допълнително свободно време, както и да създадат обществени младежки центрове с акцент върху спортни, културни и образователни дейности. Те също така говореха и за модернизиране на инфраструктурата в страната – претендентки за места в общините обръщаха внимание и на необходимостта от развитие на пътната мрежа и на подобряване на системата за събиране на отпадъци, както и че по принцип трябва да се обърне по-голямо внимание на въпросите, свързани с околната среда в градовете.

Заслужава да се отбележи, че в предизборната кампания бе направен опит да се изравнят кандидатите от двата пола. Но в резултат на „изравняването” на мъжете бе забранено да показват лицата си от агитационните материали – листовки, билбордове, в интернет.

Тези правила се дължат на факта, че в Саудитска Арабия много представителки на нежния пол са длъжни да носят традиционния никаб, който закрива изцяло лицето.

Правота да участват в общинските избори и да бъдат избирани в тези избори жените в Саудитска Арабия получиха през 2011 г. след съответното решение на шестия крал на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азиз (1924-2015).