Крайнодесният Национален фронт на Франция на Марин льо Пен не успя да спечели нито един регион на втория тур на местните избори. След първия тур евроскептичната партия поведе в резултата и имаше преднина в 6 от 13 окръга. 

Първите прогнозния резултати след втория тур обаче сочат за победител Републиканците на бившия президент Никола Саркози.

Избирателите на социалистите масово са гласували заедно с десните и така успяха да предотвратят победа на Льо Пен, която водеше след първия тур с над 28% от гласовете в национален мащаб. Втори тогава останаха републиканците на Никола Саркози с около 27 на сто, а социалистите на президента Франсоа Оланд се оказаха трети с 23% от гласовете.

Самата Марин льо Пен лично изгуби надпреварата в Норд Па дьо Кале-Пикарди, където водеше след първия тур с 41%. Социалистите обявиха подкрепа за кандидата на Саркози Ксавие Бертранд и на втория тур той се наложи с 57-процентов резултат.

Племенницата на Марин льо Пен - Марион-Марешал льо Пен, се състезаваше в регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг и също загуби от кандидата на републиканците.

Марин льо Пен благодари на своите избиратели и написа в тутиър:

"Да живее републиката! Да живее народът! Да живее Франция!"
После допълни: Нищо не може да ни спре!

Премиерът на Франция Манюел Валс каза, че опасността от екстремизма не е отминала.
"Опасността от крайнодясното все още не е отстранена, далеч сме от това".

Това е втори подобен момент в историята на Франция. На президентските избори през 2002 година на втория тур стигнаха десният Жак Ширак и крайнодесният Жан-Мари льо Пен, баща на днешната лидерка на Националния фронт. Тогава левицата отново масово подкрепи десницата и предотврати възхода на крайната десница. Така се случи и вчера.

Вторият тур на местните избори се проведе точно месец след кървавите терористични нападения в Париж, отговорност за които пое "Даеш" (т.нар. "Ислямска държава"). Увеличеният брой пристигащи в Европа имигранти и страхът от ислямистите повишиха резултата на Националния фронт на първия тур.