Петима афганистанци са задържани на автомагистрала Тракия, в района на Карнобат.

Те се придвижвали пеша с раници на гърба в посока Сливен, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.

Бежанците са били забелязани от шофьор, който се обадил в полицията в Карнобат. При проверка станало ясно , че само единият от мъжете имал документ за самоличност. Той обяснил, че всички са от Афганистан и са преминали нелегално границата на България.

Задържани са и предадени на служители от сектор „Миграция”.

Друга група нелегални имигранти са задържани в кв. „Василико” в Царево заедно с каналджиите – четирима мъже от Синеморец.

Установено е, че шестима чужденци, представящи се за иранци, са превозвани в два автомобила – пежо и фолксваген. Имигрантите са открити в близост до двата автомобила, спрени за проверка от полицаите.

Фолксвагенът шофирал 18-годишният З.П. от с. Синеморец, с който се придвижвал и 17- годишният И.Г. от селото. Водачът бил без книжка, тъй като имал едногодишна забрана да шофира заради пътно нарушение.

Пежото със софийска регистрация било управлявано от 43- годишния И.И. от Синеморец, с който се придвижвал и съселянина му В.К., 44 годишен, и двамата криминално проявени.

Четиримата българи и шестимата чужденци са отведени в Районно управление – Царево, където е установено, че българите извършили превоз на групата от Синеморец до разклона за къмпинг „Нестинарка” край Царево.

За курса, който е точно 20 км., каналджиите получили 1 000 евро.

З.П., И.Г., И.И. и В.К. са задържани за срок от 24 ч., като е образувано бързо полицейско производство за каналджийство, а шестимата чужденци са отведени в сектор „Миграция” към ОДМВР – Бургас.

Трета група мигранти от Афганистан са спипани в Камено. Бежанците били натъпкани в Опел Астра, шофиран от 27- годишния А.Х., криминално проявен от София. Срещу него е образувано бързо полицейско производство за каналджийство по чл. 281, ал. 1 от НК, задържан е за срок от 24 часа.