Китайският гигант в интернет търговията „Алибаба” (Alibaba) купува водещия англоезичен вестник в Хонконг „Саут Чайна морнинг пост” (South China Morning Post, SCMP). „Алибаба” ще плати веднага 2 милиарда 60 милиона и 600 хиляди хонконгски долара (242 млн евро, по информация на АФП) за медията и притежаваните от нея медийни активи. Информацията е на ТАСС, която цитира издателската компания SCMP Group.

Предполага се, че сделката ще бъде финализирана през тази седмица. Тя предвижда освен самият вестник, под крилото на „Алибаба” да преминат и списанията на компанията, неделното приложение, уеб сайтовете, рекламният бизнес и организацията на събития.

„Саут Чайна морнинг пост” е най-старият англоезичен вестник в Хонконг, основан през 1903 година. ЗА времето си тя е смятана за най-печелившата в света, но в последно време се сблъска със съкращаването на тиражите и доходите на фона на все по-голямото изтичане на читатели в интернет. Ежедневният типаж на вестника сега е 104 хиляди.

Основателят на Alibaba Group Джек Ма се смята за вторият най-богат човек в Китай. По данни на списание „Форбс” състоянието му надвишава 23 милиарда долара.