Google събира без разрешение личните данни на ученици, включително от интернет търсения, заяви група за защита на гражданските права тази седмица, предаде Би Би Си

В жалба до Федералната комисия за търговия на САЩ (FTC), The Electronic Frontier Foundation (EFF) твърди, че практиката нарушава както обещанията на Google, така и търговски правила.

Според фондацията продуктите на Google, използвани в училищата, събират и изпращат личните данни на децата на компанията, без да е било потърсено разрешението на родителите.

От компанията обявиха, че техните продукти спазват закона.

Google предоставя на училищата компютри Chromebook и образователните си продукти Google Apps for Education. Компанията не използва реклами в тези приложения и твърди, че "потребителите притежават своите данни, не Google". Проверка на EFF наистина е установила, че в основните приложения (Gmail, Drive, Calendar, Sites) няма реклами.

Според фондацията в компютрите по подразбиране е активизирана функцията за синхронизиране на браузъра Chrome, без за това да е било потърсено изрично съгласие.

"Това позволява на Google да проследява, да съхранява и да използва за не-рекламни цели информацията за всеки интернет сайт, всички търсения, всички посетени резултати от търсенията, всеки видеоклип, гледан в YouTube, както и всяка запазена парола", се казва в изявление на фондацията.

В жалбата си до Федералната комисия за търговия EFF добавя, че Google "използва (данните - бел.ред.) за свои собствени цели като подобряването на своите продукти" и за поставянето на реклами в приложения извън четирите основни.

Нейт Кардосо, адвокат на EFF, заяви, че действията на компанията противоречат на Кодекса за защита на личните данни на ученици, който Google е подписал, и представляват "нарушение на правилата на Федералната комисия по търговия срещу нелоялни и заблуждаващи търговски практики".

"Непълнолетните не трябва да бъдат проследявани или използвани като морски свинчета, а техните данни да се третират като източник на печалба. Ако Google иска да използва данните, за да подобри своите продукти, тогава трябва да получи изричното съгласие на родителите", каза Кардосо.

EFF добавя, че от Google са обявили, че "скоро ще деактивират настройката на училищните компютри, която позволява данните, като например историята на сърфирането, да бъдат споделяни с други услуги на Google".

"Това е малка стъпка в правилната посока, но не поправя предишните нарушения ... Имаме информация, че административните настройки позволяват и споделянето на личните данни на учениците с трети страни", казват от фондацията.

Федералната комисия за търговия не е коментирала официално случая, а от Google отричат да са нарушили разпоредбите или своите обещания.

В сряда от компанията обявиха, че събирането на лични данни е само, за да се улесни достъпа на дадено лице до функциите на Chrome, като това "например дава възможност на учениците да получат достъп до собствените си данни и настройки през цялата гама устройства".

"В допълнение, нашите системи събират данни, обобщени от милиони потребители на Chrome Sync и след пълното премахване на информация за индивидуални потребители, ние използваме тази информация, за да подобрим цялостно услугите, които предлагаме. Например, ако данните показват, че милиони хора посещават уеб страница, която не работи, този сайт ще има по-нисък рейтинг в резултатите от дадено търсене. Това не е свързано с определена личност, нито информацията е използвана за анализ на поведението в интернет на учениците".