Торбите за пазар, които се използват многократно, са много по-опасни за здравето от найлоновите пликове. Това твърдят гастроентеролозите. Според тях домакините рядко се сещат да ги перат и по дъното им се натрупват хиляди микроорганизми, които предизвикват сериозни стомашно-чревни проблеми.

„От няколко години насам слушаме, че е по-добре за природата да използваме не найлонови пликове за пазар, а платнени чанти. Никой обаче не казва на хората, че те трябва да се перат след всяко връщане от супермаркета. В противен случай по дъното на чантата останат множество микроби и бактерии, които ни разболяват, без да подозираме", обяснява гастроентерологът д-р Георги Илиев. По думите му особено опасни за пренасяне в платнени чанти са млечните продукти и пресните плодове, които създават идеална среда за развитието на различни колонии от болестотворни микроорганизми.

Едно от последните проучвания в тази насока е показало, че по дъното на една платнена торба има 8 пъти повече бактерии от допустимото. Ето защо лекарите преразглеждат тезата си за найлоновите пликове. Заради все по-зачестяващите случаи на разстройства лекарите са склонни да преразгледат тезата си за еднократните торби. „За съжаление единственото спасение е в значителното повишаване на хигиенните навици на българите. Човек трябва да пере тези торби, но пък така замърсява водите с препарати, които се изхвърлят", коментира още д-р Илиев. Според него трябва да се търси разумен баланс между опазването на природата и здравето на хората.