Сотир Цацаров е обект на смъртни заплати от това лято. Това твърди „24 часа” като се позовава на разследващи. Заплахите станали особено интензивни през последните седмици, в които се гледаха промените в Конституцията.Заплахите били по телефон, мейл и чрез пощата. Писмата са налепени с букви от вестници, за да се идентифицират по-трудно изпращачите. Общото им послание било, че публичните прояви на главния прокурор се следят и той ще бъде разстрелян.

„Главният прокурор не е с увеличена охрана, нито се движи с брониран автомобил”, казала лаконично шефката на пресцентъра на Сотир Цацаров Малина Александрова.

При посещението на Цацаров във Варна в петък за работна среща с прокурори в Съдебната палата бе получен сигнал за бомба. Въпреки това разговорът с шефа на обвинителите бе проведен, защото никой не напусна сградата.

Цацаров е заплашван лично, както и семейството му. Източници от МВР и НСО потвърдили неофициално и допълнили, че проверките са установили, че степента на опасност е висока.

Държавната служба за охрана е предложила на главния прокурор да му бъде увеличена охраната, както и да се движи с брониран автомобил. Цацаров обаче отказал.

Сред обвиняемите, чиито разследвания се наблюдават лично от главния прокурор, са Цветан Василев, Гриша Ганчев, Волен Сидеров, Веселин Марешки, Станимир Флоров, групата на Килърите, имамите от Пазарджик, както и съдии и прокурори от София и страната. Делото срещу Филип Златанов, който бе осъден условно въпреки искането на прокуратурата за ефективна присъда, също бе сред наблюдаваните от главния прокурор.

От НСО заявили, че са „взети всички необходими мерки за сигурността на охраняваното лице”. Според закона мерките за сигурност се определят от комисия, но решенията ѝ са класифицирана информация. Съставът на комисията се определя от президента.

От МВР отказали всякакъв коментар.