Кабриолет Porsche 356 C 1600 SC от 1964 година, собственост на легендарната блус и рок певица Джанис Джоплин стана най-скъпият представител на модела, продаван някога на публичен търг. На аукциона Driven By Disruption, провел се в петък вечерта в Ню Йорк, автомобилът стана обект на яростно наддаване между 7 човека. В резултат цената, за която бе закупен, достигна рекордните 1,76 милиона долара, което надхвърли многократно очакваните между 400 и 600 хиляди долара от продажбата.
Рекордното Porsche 356 е закупено от Джанис Джоплин през 1968 година, като тя е помолила своя близък приятел Дейвид Ричърдс да го изрисува с мотив „Историята на вселената“. Според аукционната компания „Сотбис“ дизайнът на автомобила го прави един от първите арт автомобили и едно от най-известните и важни поршета на всички времена.
След смъртта на Джанис Джоплин през 1970 година, автомобилът е бил изложен в музея на рокендрола в Кливлънд, Охайо, където е престоял последните десетилетия. Но наследниците на певицата - Майкъл и Лора Джоплин са решили да продадат поршето на търг.