На всеки, който е имал котка, му е познато: домашният му любимец протяга лапа и с двойно движение събаря поредната ваза или каквото и да е друго от маси и етажерки. 

Известният ветеринар Ерик Доутъри (Dr. Eric Doughtery) наскоро представи своите заключения по този въпрос в изданието V between the lines.

Доскоро се смяташе, че стърчащите вещи пробуждат ловния инстинкт у котките. Често пострадали са чаши, чинии и саксии и вази с цветя. На пръв поглед животните тренират уменията си. Но според д-р Доутъри, това мнение е неправилно, защото котките ловуват малки движещи се обекти, а не неподвижни. 

Но каква е причината за това поведение на котките? Експертът смята, че по този начин котката иска да привлече вниманието на собственика. Да му каже, че е гладна или нещо я тревожи. Животните го правят, когато са нервни. Иза да се успокоят, искат да променят обстановката, с която са свикнали

Освен това, би било неразумно да искаме от котките да са кротки, отбелязва специалистът.

"За разлика от кравите и кучетата, които сме опитомили ние, домашните котки са се опитомили сами. Те не се нуждаят от хората, за да оцелеят," - коментира Ерик Доутъри.

Не се опитвайте да научите котката ви да не бута ценни предмети, по-скоро съобразете средата й с нейните желания.