На граничния пункт "Капитан Андреево" е разбита организирана престъпна група, уличена в получаването на подкупи. Арестувани са 33-ма митничари. Между тях е и началник смяна.

Това съобщи Даниела Попова, прокурор от Специализираната прокуратура пред БНР. При обиска в домовете на задържаните са открити общо 100 000 лева. Митничарите са вземали подкуп, за да пропускат непроверени превозни средства. Така наречената такса "спокойствие" за автомобили и камиони е била различна - от 5 до 300 евро.

Операцията на "Капитан Андреево" приключи в 15.00 часа, но предстоят още арести на лица, свързани с корупционната схема.

По-рано днес движението на граничния пункт от Турция към България бе блокирано заради провеждащата се мащабна акция, в която участваха 140 полицейски служители на ДАНС, ГДБОП, прокуратурата и следствието.

Това е третата мащабна акция за тази година на ГКПП "Капитан Андреево" за пресичане на корупция. През януари тази година беше заловен и арестуван началникът на свиленградската митница Тодор Караиванов с белязани пари. През март също беше задържана цяла митническа смяна за контрабанда на цигари за около 9 милиона лева, а през май отново бяха арестувани 10 митничари, уличени в получаване на подкуп.