Ако искате зелената салата да остане по-дълго свежа, поставете хартиени салфетки под листата ѝ в хладилника. Те ще абсорбират кондензацията, която зеленчуците отделят, докато се охлаждат. Допълнителната влага може да превърне пресните зелени листа в спаружени и оклюмали, а с хартиените салфетки те ще издържат по-дълго време. Освен това пази хладилника ви чист без допълнителни усилия, защото никой не заслужава да прекара единствения си почивен ден в почистване на остатъците от марулята.

Хартиените салфетки са един от многото трикове, с които да запазите свежи за по-дълго плодовете и зеленчуците. Ето кои са останалите. 

Не отделяйте бананите един от друг

Може би си мислите, че сте доста подредени, щом откъсвате всеки банан и ги подреждате един до друг в купата. Но ако искате да ги запазите по-дълго свежи и без кафяви петна, ги оставете заедно. Увийте стъблата на бананите с прозрачно фолио, когато ги купите, и откъсвайте от чепката само когато ще ядете от тях.

Сложете ябълка в торбата с картофи

Покълналите картофи със сигурност не са добра изненада, когато сте решили да готвите в последния момент. Оказва се, че най-добрият начин да предотвратите това да се случи е, като поставите ябълка в торбата с картофи. Ябълките изпускат безцветния газ етилен, който запазва картофите пресни. Но ги дръжте далече от всички други плодове и зеленчуци пак по същата причина - етилена. Той може да се отразява добре на картофите, но разваля всичко останало. За да предотвратите бързото изсъхване на самите ябълки, може да покриете кашоните с тях с продупчен лист. Или да ги съхранявате в перфорирани полиетиленови торбички, които намаляват освобождаването на етилен. Не забравяйте да преглеждате редовно съхраняваните плодове, така че бързо да отстранявате загнилите ябълки или круши.

Измийте ягодите с оцет

За да удължите свежестта им, ги потопете в съд, в който сте смесили една чаша оцет с 3 чаши вода, и чак след това ги оставете в хладилника. Това убива спорите на плесента и бактериите, които ги развалят. Не забравяйте обаче да ги отцедите добре и да ги избършете, преди да ги пъхнете да се съхраняват на студено.

Не оставяйте доматите в хладилника

Така ще се унищожи ароматът им, а и тяхната сочна вътрешност ще се развали по-бързо. За да издържат по-дълго, ги оставете върху някой шкаф, така че да узреят напълно. Сред другите продукти, които е добре да не съхранявате в хладилника, са картофите и лукът. Пазете ги на тъмно и хладно място, далече от пряка слънчева светлина.

Увийте целината в алуминиево фолио

Тя е свежа само седмица, ако я държите в найлонова опаковка. Най-добре е да съхранявате стръковете в алуминиево фолио. Измийте ги добре и отстранете всички замърсявания. Оставете ги да изсъхнат и след това ги поставете във фолиото. Така ще се запазят хрупкави и свежи по-дълго време.

Билките и подправките - в буркан с вода

Оставете магданоза, босилека, копъра, ментата, градинския чай, зеления лук в буркан с малко вода – точно както бихте направили с букета с цветя. Ако сте си взели билки, които съдържат етерични масла като например мащерката, ги вържете с канап и ги провесете на открито.

Друг трик за съхранението на билки е, като ги сложите във фризера - накълцани в малко олио или зехтин, още докато са пресни. Така ще ги запазите свежи за ястията, които ще приготвяте по-късно. Дори може да използвате формички за лед с вода вместо с олио - те ще са удобни за дозиране, когато готвите. Това ще ви е от полза при розмарина, градинския чай, мащерката и ригана.

Старият лук - в чорапогащник

Колкото и странно да звучи, така главите лук могат да издържат до половин година. Вземете чист нов чифт чорапогащник и започнете да го пълните с тях от стъпалата нагоре. Отделяйте всяка глава с връв или с възел, за да ви е по-лесно след това направо да я изрежете, а другите да останат непокътнати. След като напълните и двата крачола, провесете чорапогащника в тъмно, сухо и хладно място като мазето или килера.

Оставете авокадото да узрее на стайна температура

Оставете твърдото авокадо да узрее на стайна температура, а след това може да го съхранявате до 1 седмица в хладилник. За да ускорите узряването, опаковайте го в хартиен плик с няколко банана и затворете плътно. Не забравяйте, че щом веднъж е срязано, авокадото почернява бързо. Ако искате да го запазите, напръскайте повърхността му с лимонов сок, опаковайте го херметически и го поставете в хладилник.