Научни работници от университета в Хюстън са провели изследване за влиянието на алкохола за възприемането на външния вид на човека. Резултатите се оказали доста интригуващи и излизащи извън утвърдените стереотипи. 

Експертите са предложили на 594 студенти да оценят привлекателността на непознати хора от противоположния пол по 25 избрани снимки. Всяка снимка била съпроводена от един от следните 4 коментара:

Този човек не пие никога
Този човек често се напива
Този човек пие алкохол само при определени случаи
Този човек сега се лекува от алкохолизъм и затова се въздържа от употребата на алкохол.


В резултат учените установили, кой хора са най-привлекателни в очите на другите в зависимост от изпивания от тях алкохол. 
Лидери са умерено пиещите хора - 3,69 точки от 7 възможни. На второ място се оказали оздравяващите алкохолици - 3,42 точки. Трезвениците заели едва трето място - 3,27 точки. Очаквано хората, които често се напивали, са най-непривлекателни в очите на околните – те получили само 2,86 точки.

Победата в това оргинално състезание, извоювана от умерено пиещите хора, по мнението на американските специалисти, е логична. Те дори я обясняват и със социалните норми - в повечето западни страни употребата на различни видове алкохол се смята за приятно прекарване на времето.

Множество холивудски филми и сериали също показват употребата на вино  и по-силнни напитки като нещо стилно, дори сексуално. Учените обаче предупреждават, че човек, който прехвърля нормата бързо се превръща от прекрасен лебед в грозно пате.