26 души и 14 къщи по ул. „Цанко Церковски” са евакуирани в град Провадия заради опасно надвиснала скала снощи около 20 часа, съобщи кметът на общината Филчо Филев пред "Фокус". Той допълни, че се е откъснал скален къс с големина около 50 тона и едни по-малък около 25 тона.

„Скалите са се спрели на половината на ската и там, от където са се откъснали се виждат пукнатини и има надвиснали камъни. Има опасност за къщите. Пострадали хора няма. Половината от евакуираните а настанени при роднини, а другата половина в жилища на общината. Вече сме се обадили на дружеството, което през пролетта обезопаси един друг камък. Очакваме ги днес или най-късно утре да дойдат. Обадил съм се и на областния управител, който ще разпореди да дойдат от Геозащита и да направят оглед на мястото и да дадат предписание за обезопасяване”, посочи Филчо Филев.

Той допълни, че ще се търсят средства за обезопасяване на западния скат, като добави, че за една година това е второто срутване на скали, които застрашават живеещите в района, а в рамките на 3 - 4 години е за пети път.