Тази година един български моряк влезе в историята на световното корабоплаване, като човекът управлявал, макар и за седмица, най-големия кораб в света.

Капитан Румен Йовчев е роден във Варна. Логично избира морето като място, където ще протече професионалният му път. В семейството и преди това е имало моряци. Освен това той още на три години поглежда водната шир от палубата на пасажерски кораб. 

Отличен курсант, надежден моряк, той има шанса през 2007 година да започне работа в „Royal Caribbian, най-голямата круизна компания в света. Преди това обаче вече се е доказал с десетгодишното си плаване по контейнеровози и карго кораби дори в луксозни лайнери.

В прочутата „Royal Caribbian” българинът веднага застава до капитана като негов първи помощник. Способностите му не остават незабелязани. 

Кариерата му се развива изключително успешно. След назначаването си капитан Румен Йовчев става старши помощник и носи цялата отговорност за безопасността на кораба после за поддръжката, а днес вече е staf capitan. 

На 16 март за една седмица на кормилото на луксозния гигант, ненадминатият по размери в света „Allure of tha seas”, застава българинът от Варна. По това време норвежецът и титулярен капитан на кораба Джони Фавелен заминава за Маями, където на тренажор се готви да бъдещите плавания. Той проиграва акостирането по всичките пристанища в Европа, които ще обиколи при предстоящите круизи.

В тези вълнуващи за нашия сънародник дни той не скри желанието или по-точно мечтата си да доплава с красавеца до родната си Варна. Засега обаче тя е все още неосъществима. Размерите на порта в морската ни столица не позволяват да приеме гиганта. Пристанището е плитко, а кеят на морската гара – прекалено малък. Нещо повече – габаритите на този морски Голиат не позволяват дори да навлезе в Черно море. Мостът на Босфора няма да го допусне. 

„Allure of thе seas” вече пет години е ненадминат в големината си. Пет сантиметра по-къс от него е „ Oasis of the seas” на същата компания. 
Размерите на кораба, командван през тези седем дни от капитан Румен Йовчев, е 225 282 бруто тона, дължината му 362 метра, широк е 66 м., висок е над водата 72 м., а мостикът е 36,5 м., гази 9,3 м. „Титаник” със своите 45 000 тона, е пет пъти по-малък. Управлението на такова чудо според специалистите е равно на това да управляваш космически кораб. И в това има и нещо символично и вярно. Йовчев е влизал в совалката „Експолър”. 

Екипажът на „Allure of thе seas” е 2150 души от осемдесет националности. Той може да приема 6700 пътници. Общият му капацитет е 8870 човека.