Прокуратурата е страна в съдебния процес. Не бива да се допуска такова изкуствено създадено и вражеско отношение между прокуратурата и съда.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред БНР. Той обясни, че прокуратурата е държавният орган, който обвинява. Решенията ги взема съдът. А тезата, че прокуратурата внася дефектни некачествени актове и именно затова не се стига до решения на съда, Цацаров определи като смешна.

Основната цел на съдебната реформа е именно прокуратурата, защото е прекалено неудобна за част от политическия спектър, коментира Цацаров. Категорично отрече, да е най-овластеният човек в държавата. Според него дискусията около промените в конституцията на моменти се е водела съвсем тихо и задкулисно. „Необходимо е да има виновник. Необходимо им е оправдание за всичко онова, което се случва. Правомощията на главния прокурор и на прокуратурата са ясни. Да не подценяваме ролята на министър-председателя, да не подценяваме ролята на мислещите хора в парламента”, каза Цацаров като добави че някои определения се дават от „малки хора с големи идеи”. Нямам самочувствието, че атаките са срещу мен като личност, те са към поста. Не бива да се разбира като тотална атака срещу главния прокурор. Такава е просто играта, каза Цацаров

„Виждаме, че основната цел в съдебната реформа е именно прокуратурата. Прекалено неудобна е на част от политическия спектър. И той се опитва да я преформатира според своите разбирания. В много от случаите тези разбирания не съвпадат с конституцията и закона. Такава е играта, която те искат в момента, но и това ще мине”, каза Цацаров.