Личното решение на Петър Москов да остане като здравен министър в кабинета, след като ДСБ реши да излезе от властта, не може да се тълкува като министър на ДСБ в правителството. Политическият му гръб като министър на здравеопазването се казва Бойко Борисов. Подкрепата за това управление оттук нататък е вредна за развитието на страната.

Тези тези разви пред бТВ лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той поясни, че позицията за излизане в опозиция е получила силна и единодушна подкрепа, а въпросът за евентуална негова оставка като лидер на партията не е поставян.

Кънев подчерта, че ДСБ излиза от властта на всички нива – и по отношение на правителството, и по отношение на парламентарното мнозинство. Личният избор на Москов да остане в правителството обуславя оставката му като заместник-председател на ДСБ, уточни още Радан Кънев. Политическият му гръб като министър на здравеопазването се казва Бойко Борисов, допълни той.

Кънев подчерта, че всякакви спекулации, че ДСБ е едновременно на власт и е в опозиция, трябва да бъдат прекратени. „ДСБ не е на власт. Естествено, хората се хващат за това, че ние подкрепяме политиките, заложени от Петър Москов. Ние няма как да си променим мнението за политики от днес за утре. Не може добрата политика да стане лоша, защото на нас така ни е скимнало”, обяви Кънев.

„Ние сме принципни както по отношение на позицията си за политиките в здравеопазването, така и за позицията си, че с партньори, които са изоставили съдебната реформа и са обърнали едно договорено решение помежду ни за конституционна промяна, не можем да останем в мнозинството”, посочи той.

Кънев отбеляза, че ДСБ нямат политическо решение да оставят министър в кабинета, но да се говори за конфликт между него и Москов не е уместно. „Имаме вече различни политически роли и може би доста различни пътища занапред. Това, че една раздяла е джентълменска и с добър тон, не я прави по-малко раздяла”, посочи той.

„Ние сме част от Реформаторския блок. Тепърва престои да се вземат решения и да имат те съответните последици. Надяваме се, че можем да убедим колегите, че подкрепата за това управление оттук нататък е вредна за развитието на страната”, изтъкна Радан Кънев. Според него излизането на ДСБ в опозиция е важен ход за това, което предстои на България в близко и по-далечно бъдеще.