Представители на 195 страни приеха исторически договор за ограничаване на глобалното затопляне, предаде АФП. Документът е резултат от двуседмични преговори по време на климатичната конференция COP21 в Париж.

„Виждам позитивната реакция и не чувам възражения. Парижката спогодба за климата е приета”, обяви френския външен министър Лоран Фабиус.

Според експертите задължаващ договор като постигнатия за ограничаване на парниковите емисии, е нужната стъпка пред спирането на покачването на средната температура на планетата. Затоплянето след определен момент ще започне да предизвиква непредвидими природни бедствия, които най-много ще засегнат най-бедната част от човечеството.

Проектът за споразумение, представен по-рано на делегатите от френското председателство на конференцията, цели да спре затоплянето на планетата доста под 2° и да се опита да го ограничи до 1,5° - заяви френският министър на външните работи Лоран Фабиус

Проектът потвърждава нашата основна, жизненоважна цел: да задържим покачването на средната температура доста под 2° и да се помъчим да ограничим това увеличаване до 1,5°, което би позволило чувствително да се намалят рисковете и въздействията върху планетата, свързани с климатичното затопляне, заяви Фабиус пред делегатите на пленарно заседание.

Досега международната общност бе поела на COP в Канкун през 2010 ангажимента да задържи термометъра под 2°. Доста под това равнище би било напредък; ясно е и значението на ограничаване на затоплянето под 1,5°, посочи той.

Записаните в проекта 1,5° е искане на повече от сто страни, най-уязвимите на въздействието на затоплянето, както и на Европейския съюз, Саудитска Арабия, Индия и Русия, изтъкна Фабиус

Необходимо е да се намалят емисиите на парников газ (GES) с 40 до 70% до 2050 г., за да се надяваме да останем под 2°C, и да се съкратят със 70 до 95%, за да останем под 1,5°C, както са изчислили експертите от междуправителствената група за климата (Giec).

Под въздействието на емисиите на парников газ (GES) през последните 150 г. в атмосферата в резултат главно на изгарянето на изкопаеми източници на енергия, светът вече е стигнал до повишение на температурата с 1°C. Според експертите затопляне от 1,5°C ще се достигне с вече отделените емисии, заяви Фабиус.