Немските „трудни деца”, които в Германия са около 170 000 са истински бич и проблем за страната. Малолетни хулигани, с които не са могли да се справят нито родителите, нито полицията ще станат част от експеримент-изпращат ги за превъзпитание в Сибир, съобщи lifenews.ru. Това решение не е само вариант за решаване на проблема, но и добра инвестиция-ако в германия за година в изправителен дом се разходват 50 000 евро за един малолетен нарушител, в Русия това става три пъти по-евтино.

Изпратените в Сибир „трудни деца” ще бъдат настанени в семейства на педагози. Някои от тях вече са пристигнали и заживели своя нов живот. Например Питер Даумзен, който е част от този експеримент вече е в Сибир от няколко месеца, добре овладява руския език и ходи всеки ден по километър и половина от дома си до училище.

Той продължава да е труден характер, бяга от училище и пуши, но вече се забелязват и сериозни промени в манталитета му. Започнал е да общува с добрите ученици в своя клас, увлича се от философията и футбола. Негов наставник е учител по физическа култура, който го учи на неща, които немският тийнейджър никога досега не е правил.

Ако Питър издържи изпитанието в Сибир, в Германия ще получи жилище по държавна социална програма и ще може да стане редовен член на обществото. Но дотогава той ще трябва не само да ходи на училище, но и да сече дърва, да носи вода от близкия кладенец и да слуша по-възрастните.