- Г-н Стоилов, спечелихте втори кметски мандат с 52% от доверието на русенци още на първи тур. Какво означава за вас този резултат?
- Мисля, че резултатът на изборите беше предопределен предвид многото видими промени, които се случиха в Русе. Нямаше съмнение, че още на първия тур аз и екипът ми ще получим доверието да продължим работата за просперитета на нашия град. Въпросът беше доколко ще успеем да мотивираме избирателите да излязат да гласуват, тъй като една голяма част от тях просто смятаха, че изборът е предопределен. Това донякъде обяснява и 37-те процента избирателна активност, но пък прави още по-категорична победата, защото да победиш на първи тур при ниска избирателна активност, е много по-трудно, отколкото ако активността е много по-висока. Показателен е фактът, че кметът получава подкрепата на русенци надпартийно, тъй като за мен са гласували повече от 10 000 души в сравнение с партийния вот, който е получен за листата. Това означава, че хората наистина оценяват надпартийното управление на общината и това, че аз и екипът се опитваме да обединяваме хората да работят за каузата да направим Русе най-хубав и такъв, какъвто всички го искаме.
- Кое е задължителното условие за един успешен кмет?
- Задължителното условие е да е в предизборна кампания от деня на встъпването в длъжност и да не спира да работи, да бъде постоянно сред хората, лице в лице с тях. Те да го чувстват като близък до тях човек, който може да реши техните проблеми и най-важното - това, което казва, да го прави. В предизборните срещи, които направихме с хиляди хора, с десетки фирми, всички много добре си спомняха какво съм говорил преди четири години. А след четири години 100% от това, което е говорено, е изпълнено. 
През цялата кампания се движех с екипа си, показвайки, че това е едно от големите преимущества на управлението на Пламен Стоилов. Това, че кметът има един голям професионално подготвен, добре работещ и доказал се екип. Най-голямото удовлетворение за мен и екипа беше, когато ни посрещаха и изпращаха с ръкопляскания, което е непривично за предизборни срещи. 
- А имаше ли нещо, от което се оплакваха русенци по време на предизборните срещи?
- Те са свикнали да контактуват с мен много активно. В една голяма част от тези срещи разговарях с хора, с които съм комуникирал. Никой вече не се изненадва, че кметът раздава визитките си и вдига телефона си на всеки гражданин. Те до голяма степен вече повярваха в това, което им говорех тези 4 години - че разчитам много на тях, на обратната връзка, на това да бъдат очите и ушите на администрацията, да контролират как се разходват публичните финанси и как се изпълняват задълженията от комуналните фирми. Всъщност тази тяхна активност, добронамереност и отзивчивост е нещо изключително ценно, което ние постигнахме за тези четири години. Ние изпълняваме програмата си заедно с нашите съграждани и аз съм щастлив, че те проявиха изключително активна гражданска позиция и вече виждайки реалната промяна, са окрилени от тези резултати. Смятам, че ще продължим още по-активно да вършим тези промени и през следващите 4 години. Разбира се, натъкнахме се и на някои проблеми, но там, където 30 години не си решавал текущи и стратегически задачи, няма как за 2 години и половина с един замах да промениш града. Факт е, че това, което се случи, особено последната година, е нещо, което Русе не познава минимум в 30-годишната си история. 
- Кои са най-значимите събития през 2015 година?
- Само през 2015 година ние открихме толкова стратегически инфраструктурни обекти, които в Русе не са откривани сумарно 30 години назад. Тук мога да започна с Природонаучния музей, музея „Баба Тонка“, площад „Батенберг“, ул. „Александровска“, бул. „Тутракан“, спортната зала, както и благоустрояванията на междублоковите пространства, разширението в „Чародейка“, кръговото, което изградихме там. Важно е да се отбележат и подобренията в транспорта. Русе доскоро нямаше указателни табели, а в момента електронните табла вече работят. Същото е и в превозните средства, където вече е въведена тикет системата. Предстои до 15 декември да приключим с Кръговото и пробива „Кауфланд“. Всичко това до голяма степен променя Русе и му дава съвсем друга съвременна и модерна визия. 
- Няма как да не сте доволен от всички тези резултати.
- Човек не бива да изпада в някакво самодоволство, защото в моя управленски опит съм възпитан така, че винаги да търся кусурите. Много рядко мога да кажа, че всичко е блестящо и прекрасно, защото винаги намирам нещо, което не е направено. Ще бъда истински щастлив тогава, когато обхождайки града, видя по-малко черни дупки по квартали. Като казвам черни дупки, имам предвид нерешени проблеми, защото има не само улици и тротоари в лошо състояние, има и лоши зелени площи, неблагоустроени райони. Има още много да се работи, така че не може да се говори за някакво самодоволство. Просто изпълнихме една 4-годишна програма, която ни дава уникалния шанс да продължим с това темпо и да променим още повече града при тази изключително амбициозна програма, която имаме за следващите 4 години. 
- Какво съдържа тя?
- Първото, което искаме, е да успеем да направим видимата промяна в кварталите по отношение на малките улици, тротоари, междублокови пространства - това, което най-много засяга хората. Сега, когато сме направили големите инфраструктурни проекти, които липсваха на Русе толкова години, ще имаме възможност да насочим усилията си в тази посока. През следващите 4 години предстоят не по-малко големи инфраструктурни проекти от тези, които се случиха. 
Един от приоритетите, по които ще работим, е тотална промяна на визията на осветлението, защото искаме то да придобие съвсем друг модерен вид и Русе да изглежда и вечер по различен начин. Осветлението трябва да отговаря на всички западни стандарти и да се конкурира с най-модерните европейски градове.
По програмата за трансгранично сътрудничество сме кандидатствали с пет изключително значими проекта, от които четири се надяваме да бъдат одобрени на първо четене, а петият да успеем да го реализираме към резервните проекти. По трансгранично сътрудничество направихме само един голям видим инфраструктурен обект - бул. „Тутракан“, а за следващия период залагаме Музея на Дунав, който ще довърши Доходното здание, изграждането на кейовата стена, която ще надгради бреговата ивица от Моста на въздишките до Конския плаж, залагаме ремонта на Пантеона, който отдавна трябваше да се случи и на Художествената галерия, реконструкцията на основното платно на бул. „Липник“, както и проектът за кризисния мениджмънт, който ще ни даде силата в екологичната защита на града. Това е проектът, който ще направи система от сензорни датчици, разположени на цялата територия на общината, предавайки информация в центъра за управление, който ще е в бившата гимназия по жп транспорт. Ще има мобилна лаборатория със сателити, които ще дават мониторингова моментна снимка на всичко, което е елемент на екологичния фон във всяка една минута. Това ще ни даде възможност много бързо да се ориентираме къде има проблеми и да ги решаваме. 
Това са пет инфраструктурни проекта, които са пет пъти повече от бул. „Тутракан“. Това означава, че тази програма е още по-амбициозна. 
- Започвате втория мандат и с 56 млн. лв. осигурени средства по „Региони в растеж“. Какви проекти ще бъдат финансирани и какво да очакват русенци?
- По „Региони в растеж“ имаме осигурено финансиране от 56 млн. лв., но със съфинансирането вероятно ще надхвърлят поне с десетина милиона тази цифра. Най-важна е реконструкцията на кея и бул. „Придунавски“, новите модерни пасарелки и съвсем новата алейна архитектура, която ще има на речната тераса със сцените на открито, с атрактивните зони, които ще бъдат изградени, спортни и детски площадки и всичко онова, което ще ни даде живата връзка на града с реката. Наред с това ние реконструираме и четирите основни улици, които свързват центъра с кея, което ще разшири зоната на градската среда и ще подобри свързаността. Това са улиците „Райко Даскалов“, „Църковна независимост“, „Славянска“ и „Баба Тонка“. Планираме реконструкция и разширяване на ул. „Шипка“ заедно с решаване проблема на жп прелеза. Търсим също варианти за решаване на други инфраструктурни проекти. 
През следващите 4 години ние сме готови с проектите. Надявам се 2016 г. да правим процедури и 2017, 2018 и 2019 да са силните години, да работим и да строим, а не както се получаваше в този програмен период - направихме тези проекти, но на всеки един от тях бяхме буквално притиснати от време и от условия. Надявам се вторият период да е доста по-различен. 
Екипът, който е създаден и работи по европейските проекти, търси възможност за реализция във всяка една възможна сфера, откъдето можем да привлечем финансови средства. Мислим и какво бихме могли да направим с плана Юнкер, тъй като в стратегията ни за развитие на Русе влиза пускането на летището и изграждането на модерен плувен комплекс. Всичко това е свързано с привличане на целеви средства. Русе е европейски град на спорта и предстои градският стадион да бъде реконструиран, така че ни чака изключително много работа. 
- Как най-кратко ще характеризирате изтеклата година и какъв ще бъде фокусът през 2016 г.?
- 2015 е една от най-силните години за Русе на базата на това, което се случва - да пуснеш един булевард от 3 км, спортна зала, която е съоръжение без аналог в региона, инфраструктурните съоръжения, които са уникални и правят чест на Русе, че се случват. Няма град, в който да има такова строителство, както в Русе, и това трябва да ни дава самочувствие и вяра, че ние можем и наистина сме най-добрите. Трябват ни още години усилена работа, за да можем да дадем красотата и блясъка, които Русе заслужава. 
Новата година е година на усилена работа. Първата година от мандата е много важна, защото подготвя това, което ще правиш следващите три. И сега сме в изключително натоварена и активна работа, защото в момента върви процедурата по одобряване на проектите по трансгранично сътрудничество, предстои да се одобрява инвестиционната програма и проектите по „Региони в растеж“. През 2016 трябва да стартираме процедурите по основните проекти, така че тя е изключително важна от гледна точка на това, което ще правим втората, третата и четвъртата година. Мога да кажа, че 2016 е годината на организацията на изпълнението на програмата. Нашето голямо предимство е, че екипите са на лице, имаме опита, няма да повтаряме старите грешки, направили сме си съответните изводи, което е много важно. Имаме един стабилен бюджет, което също ни дава увереност и сила, така че много работа още от първата година, а след това още повече.