Ако някои от плодовете и зеленчуците ядем просто аради пракрасния им вкус или аромат, то други, дори и да не са сред любимите ни трябва да употребяваме усърдно, тъй като съдържат множество полезни за здравето съставки.

Кайсии
Този абсолютно обикновен на пръв поглед плод съдържа в състава си голямо количество бета каротин. Той неутрализира активните негативни действия на свободните радикали.  

Авокадо
Способства за намаляването на лошия холестерол и увеличаването числеността на липопротеините благодарение на съдържащите се в екзотичния плод ненаситени мазнини и олеинова киселина.

Малини
Maлинитe cъдъpжaт гoлямo ĸoличecтвo eлaгoнoвa ĸиceлинa, ĸoятo помага при онкозаболявания. Тя зaeднo c дpyги флaвoнoиди дeйcтвa ĸaтo мoщeн aнтиoĸcидaнт и нeyтpaлизиpa вpeднитe cвoбoдни paдиĸaли. Maлинитe cъдъpжaт и oщe eдин cилeн aнтиoĸcидaнт - витaмин C (20-30 мг).

Манго
В екзотичния плод има още повече витамин С. Този антиоксидант предпазва от развитието на артрит, помага за по-бързото зарастване на рани и укрепва имунната система.

Мускусен пъпеш
Също рекордьор по съдържание на витамин С - 117 мг и то само в половината пъпеш. В състава му има и не малко бетакаротин, който защитава клетките на организма от негативното влияние на околната среда и от свободните радикали.

Сок от клюква
Тази напитка е отлично средство за борба с инфекциозни заболявания на пикочния мехур и предотвратява по-нататъшното им развитие. В една чаша сок от клюква се съдържат 114 ккал, но в него няма нито мазнини, нито въглехидрати.

Домати
В сока на доматите се съдържа ликопен, а това един от най-силните каротиноиди, чието действие прилича на действието на антиоксидантите. Както показват многобройните изследвания този зеленчук понижава риска от развитието на заболявания на пикочния мехур, стомаха и рак дебелото черво. Но този ефект е възможен само при ежедневната употреба на доматен сок.

Стафиди
Те са основен източник на желязо, което помага за циркулирането на кислорода в кръвта.

Смокини
Те са основен източник на калий, въглехидрати и витамин В6, който участва в производството на серотонин, по известен като „хормон на щастието”.

Артишок
Този не толкова популярен у нас продукт съдържа огромно количество силимарин, който е в групата на антиоксидантите. Той значително понижава риска от рак на кожата, а съдържащите се в него фибри, регулират количеството на холестерол в кръвта.