Щастието се контролира от гените, но има и ние самите ккаво да направим, за да сме по-щастливи. Ако усилено следваме стъпките, изброени по-долу, можем да бъдем сигурни, че резултатът няма да закъснее.

Благодарност и признателност

Няма как да се подчертае едно от двете понятия като водещо. Да показвате благодарността си за всяко случващо се добро, със сигурност ви прави щастливи. Това подобрява вашите отношенията с хората, ще ви направи по-добър човек, както и самия живот за всички около вас.

Ето и какъв пример можем да дадем. Бронзовите медалисти са по-щастливи от сребърните. Защо? Това е така, защото те са благодарни, че изобщо са спечелили медал, докато сребърните медалисти са недоволни от това, че не са успели да се доберат до златото.

Равносметка на изминалия ден

Всяка вечер, преди да си легнете, напишете три хубави неща, които са ви се случили през деня. Това е почти всичко необходимо, за да получите тласък към щастие с течение на времето. Има и втори урок тук, обратният вариант също работи, но в отрицателна посока. Когато мислите за неприятните случки от деня ви, вие се чувствате нещастни. Паметта е мощно оръжие, затова не третирайте мозъка си и се опитвайте да гледате винаги от положителната страна на нещата.

Дарете щастие на някого, за да получите и вие

Напишете на някого писмо с благодарност за всичко, което някога е правил. Обяснете му колко много значи за вас това. Дори може да го посетите и да му го прочетете лично. Това е доказано оръжие за привличане на щастието около вас.

Правете това, в което сте добър, колкото можете по-често

Това да се чувствате полезен на работа или у дома, със сигурност ви носи голяма доза радост. Продължавайте да се усъвършенствате и станете експерт в областта, която желаете, за да изпитвате сладостта от собствените си успехи.

Отделете възможно най-много време за любимите хора

Времето, прекарано с хора, които обичате, определено ви зарежда с позитивизъм и силна енергия. Най-щастливи са хората, надарени с умението да общуват. Те създават силни взаимоотношения. Изчислено е, че възможността да отделите повече време на вашите приятели увеличава благополучието със $133 годишно.

Състраданието носи щастие

Споделете своите приятни преживявания от деня и помолете вашите близки да направят същото. Това работи. Поздравете ги за случилото се, след като ги изслушате, защото хората обичат комплиментите повече от пари и секс. 

Парите са важни, но има много по-хубави неща

Не че парите няма да ви осигурят приятни емоции, но ако искате да бъдете по-щастливи, вашето време и енергия ще се похарчат по-добре за други облаги. Парите са нужда, но прекаления стремеж към тях, може да доведе до сериозен проблем. Те могат да ви донесат щастие, но не такова каквото очаквате.

Давайте, подарявайте, помагайте

Пример за това е, когато правите подарък на някого. Тогава вие сте много по-щастлив, отколкото, когато получавате нещо. Доброволчеството е уникален начин да изпитвате радост. Да помагате на останалите да постигат целите си, днес ви носи голяма доза щастие.

Поемете глътка въздух

Отделете от своето време, за да се насладите на простичките неща. Това е всичко заобикалящо ви, щастливи спомени или просто ясната представа за това, че ничий живот не е вечен. Затова, наслаждавайте му се по всякакъв начин.

Стремеж, стремеж и пак стремеж

Обикновено не винаги правите това, което ви носи сладост. Доста често избирате онова, което просто е по-лесно. Това обаче по никакъв начин не ви носи удовлетворение. Поставяйте си амбициозни цели и се стремете към тях. Седейки по цял ден на дивана пред телевизора, едва се чувствате успели. Много по-вероятно е на работа да ви е и по-забавно, освен, че там имате реалната възможност да се развивате. Скитащият ум не ви носи щастие. Усвояването на умения е стресиращо в краткосрочен план, но ви кара да се чувствате щастливи и доволни от себе си, в дългосрочен.

Бъдете оптимисти дори до границата на заблудата

Оптимизмът е ключово знание, което увеличава издръжливостта. Да, песимизмът омекотява удара от лоши новини, но не си струва. Крайните оптимисти може би изпадат в лека заблуда, но е доказано, че спрямо отношенията си са по-доволни, с по-обещаващ резултат от своите любовни връзки, имат повече доверие на своя партньор и естествено по-малко проблеми. Донякъде малките самоизмами подобряват много от браковете. Щастливите хора смятат, че партньора им е малко по-страхотен, отколкото е в действителност. Самата любов е лека заблуда, така че обичайте се, за да сте щастливи.

Основите са от определящо значение

Светът е егоцентричен? Преди да го обвинявате, поспете малко. Това може да ви освободи от отрицателните емоции. Сънят е от жизненоважно значение, защото настроението ви от сутринта се запазва през целия ден. Ако изневерите на себе си и не вземете нужната ви доза сън, то ще се чувствате уморени, което със сигурност няма да ви помогне да сте по-щастливи.

Малките радости, без които животът е невъзможен

Често мечтаете за повишение, но то няма нужда да е огромно. Спрете да мислите за големи събития, които биха ви развълнували, защото това всъщност са малките неща от ежедневието. Те са най-важните неща, които правят хората по-щастливи!