Съдия, който постави под домашен арест редица протестиращи против правителството, беше убит от двама неизвестни нападатели в Централна Украйна, съобщи министерството на вътрешните работи.

Бившата съветска страна е обхваната от големи протести от ноември м. г. насам, когато президентът Виктор Янукович се отказа от подписването на споразумение за задълбочаване на отношенията с ЕС под натиска на Русия. Оттогава множество демонстранти бяха арестувани, на някои от които бяха предявени обвинения за престъпления, предвиждащи наказание до 15 години затвор.

Министерството съобщи, че 34-годишният Олександър Лободенко е бил убит в индустриалния град Кременчук в Централна Украйна в нощта на вторник. "Неотдавна той разгледаше делата на няколко души, които участваха в протестните действия" и които бяха обвинени в "окупиране на държавни сгради", се казва още в съобщението.

Но министерството не прави директна връзка между делата и убийството. То съобщава, че съдията отказал да задържи протестиращите, като ги поставил под домашен арест. Съдиите в Украйна имат лоша репутация и често са обвинявани в корупция. Неотдавнашно изследване показа, че 80% от украинците имат малко доверие в тази професия. В последните години в Украйна бяха убити няколко съдии.