Търновски студентки се оплакаха от хакер, разбил паролите им във фейсбук и ги изнудвал за разголени снимки. Магдалена Пеева и Моника Великова, четвъртокурснички във Великотърновския университет станали жертви на атака, след като преди дни Магдалена предоставила на своя приятелка в Англия паролата за личната си поща. Предтекстът бил, че момичето искало да изпрати от чужбина документи до майка си.

Уговорили се след това студентката да смени паролата си, но по-късно се оказало, че не може да влезе във фейсбук профила си.

Изяснило се, че и профилът на момичето в Англия е хакнат, а Маги е дала паролата си на неизвестно лице, представитело се за приятелката й в мрежата.

"В пощата си имах всички възможни лични данни. Номер на банкови сметки, ПИН – кодове за дебитни карти, регистрации, пароли" притеснява се студентката. От Фейсбук - профила на приятелката си Моника тя започва да пише към "себе си", за да разбере какво цели крадецът на самоличност.

"Дай ми твои снимки по прашки и ще ти върна паролите", предложил хакерът. После настоял да побърза, защото имал да разбива още профили на нейни приятелки от фейсбук.

Другата пострадала - Моника разказа, че приблизително по същото време е открила опити да й бъде разбита пощата. Успяла обаче да осуети проникването. Двете студентки са качили в различни групи в социалната мрежа предупреждение към своите приятели, че профилът на Маги е хакнат, и че има опасност да се злоупотребява от нейно име.

Предупредили са никой да не си дава паролите и личните данни, но вече имало и други жертви между фейсбук приятелките на Магдалена. Злосторникът криел самоличността си грижливо и се включва от различни IP-та, показало собственото разследване на момичетата.

След жалба в полицията с издирването на хакера ще се заемат и от МВР.