Законопроектът на здравния министър Москов за данък "вредни храни" нито е получил оценка въздействие, нито е съгласуван с други министерства, включително икономиката, каза в Пловдив зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Той вече създаде отрицателни емоции, а опитът показва, че в други страни, където е въвеждан, после се е налагала отмяна. В Дания, например, два пъти го въвеждат и два пъти го отменят, опит е правен и във Финландия, резултатът е същият. Няма нужда от такъв данък, по- добре етикетите да съдържат пълна информация за вложените продукти, а хората да подобрят културата си на хранене. Не може да не се държи сметка и за особеностите на българската национална кухня, смята зам.-министър Везиева. Проблем има по- скоро с това, как живеем, добави тя.

Зам.-министър Везиева участват в конференцията "БГ храна- предизвикателства и възможности", която се провежда в Пловдивския панаир. Тя обяви и предстоящите две нови схеми, които ще се отворят за кандидатстване в най- скоро време. Едната се отнася до иновации в утвърдени предприятия, по другата пак за иновации могат да кандидатстват стартиращи фирми.

Доста камерно изложение на традиционни български храни съпътства конференцията. Далеч от пълния спектър на кухнята ни, то е по-скоро илюстрация за бизнес средата, произвеждаща храни. Сред фирмите има предприятие за сладки с мед- своеобразна запазена марка, което осигурява сто работни места в средногорското село Селци. Има малка семейна фирма от родопското село Орехово, което пък изнася дори и в чужбина сладко без консерванти. Сред показаните мостри имаше сладко от зелени смокини, борови връхчета, диви ягоди, маслини и още 15 вида. И останалите изложители показват храни, които трудно могат да се намерят другаде, освен по родните ширини. Сирене, млечни продукти, мед, туршии. Изложението продължава до неделя.