Сигурно и на вас ви се е случвало да се чудите как някои ваши приятели успяват да създадат в малко жилище уютна среда за всеки член от семейството. Как с помощта на красива завеса или сполучливо направена арка между стаите, променят цялостната концепция на понякога скучните апартаменти?! Това изкуство на дизайна се нарича зониране!
            Целите на зонирането са различни, но най-актуалната е от едно неголямо помещение, да направите многофункционално и удобно такова. Пример за това е съчетанието на хола с кухнята и трапезарията, или на спалнята с кабинета. Ако се изпълни правилно зонирането на помещението, всеки в семейството получава свое кътче.
            Средствата на зониране също са разнообразни. Сред тях могат да се наредят камини, аквариуми, осветителни тела. Ще се спрем по-подробно на най-използваните методи в този интериорен похват.
  • Зониране чрез мебели – Всеки шкаф с по-класическа визия може да се използва за стенна преграда. Този избор е доста сполучлив, особено за малките помещения, тъй като шкафът изпълнява и пряката си роля. Със същия успех за целта може да се използва и диванът или масичката, които да заградят някое уютно пространство.
  • Арките – Тайната им се състои в това, че тя не отнема пространство, а само логически маркира другата зона. В този смисъл, тя е универсална, понеже подхожда не само за малки, а и за големи жилища. Понякога се прилагат доста интересни решения, когато в самата арка се монтират рафтове за книги и сувенири.
  • Подиумите – Ако височината на стаите позволява, е добре да обърнете внимание и на подиумите, като средство за зониране. Височината им може да варира от няколко сантиметра до половин метър. Обикновено, на по-високото място се разполага кухненският кът. Много често решение е да се повдигне спалнята върху подиум, като пространството отдолу е заето от шкафове, които побират доста вещи.
  • Цветове и светлина – Даже без никакви допълнителни конструкции можете визуално да отделите едно пространство от друго с помощта на цветовете. Боядисайте част от стените с пастелни тонове, а останалите – в ярки и се наследете на добрия резултат. Така ще акцентирате зоните за почивка и работа. Цветовото зониране може да се подсили с помощта на светлината. Като използвате различна по сила светлина, ще можете да променяте функционалното натоварване на зоните в определени часове на деня, както и зрително да променяте обема на стаите.
  • Декоративни конструкции – Днес дизайнерските решения са много напреднали. Използват се декоративни ниши, големи аквариуми, стъклени прегради, вертикално озеленяване и други. Всяка стена ще избяга от скуката с един красив стъклопис или орнаменти от ковано желязо, например.
 
Който и способ да изберете, лесно ще превърнете малкото и скучно жилище в напълно функционално такова и ще очаровате както членовете на семейството, така  и своите гости, така че не се страхувайте да експериментирате.